Holstein Slovenia

Novice

KMETIJA ROZMAN (Povzeto po Kmečkem glasu)

Kmečki glas predstavlja Kmetijo Rozman iz Zadrage pri Naklu, kjer po podatkih kontrole mlečnosti dosegajo najvišjo mlečnost v Sloveniji.

V letu 2020 so s čredo črno-belih krav molznic dosegli povprečje 13.468 kg mleka na kravo v standardni laktaciji, kar je hkrati tudi najvišja povprečna mlečnost dosežena v Sloveniji.

In kako jim uspeva dosegati tako visoko mlečnost? “Za visoko mlečnost so zelo pomembni zdravje in dobro počutje živali, vrhunska genetika in prehrana ter primerno bivalno okolje,” povesta gospodar kmetije Matjaž Rozman in njegov sin Rok, bodoči prevzemnik. Rokova žena Petra, ki skrbi za pregled črede in odbiro pa doda, da krave osemenujejo s semenom domačih testiranih in mladih bikov ter semenom tujih kanadskih in ameriških bikov, v čredi pa imajo tudi osem potencialnih in potrjenih bikovskih mater. Sodelujejo v projektu za genomsko selekcijo, zato so tudi vse živali genotipizirali, s čimer bodo v prihodnje dosegli hitrejši napredek. Oprema v hlevu je osnovna, brez dodatne tehnike je tudi molzišče ribja kost (2×4), saj za veliko mlečnost pri majhnih čredah namreč ob odlični oskrbi krav, ne potrebuješ najsodobnejše tehnologije, pove Rok. Krave so na sistemu globokih ležišč, za nastilj pa uporabljajo bukovo žagovino. “Visoka mlečnost ne pomeni nujno več težav v reji, jaz menim, da je ravno obratno. Če je krava primerno oskrbljena in ima na voljo primeren bivalni prostor, je težav manj, s tem pa je večja tudi prireja mleka,” pove Rok.

Ne spreglejte prenovljenega spletnega portala KMEČKI GLAS s svežo vsebino dogodkov in novic iz sveta kmetijstva doma in po svetu. https://kmeckiglas.com/​​​​​​ VABLJENI K BRANJU! Kmečki glas – vaš pomočnik pri kmetovanju!

Reportaža – Izzivi za slovenske kmetije do leta 2030

Do reportaže iz strokovnega izobraževanja “Izivi za slovenske kmetije do leta 2030“, ki je bila objavljena v dveh delih v Kmečkem Glasu lahko dostopate na spodnjih povezavah:

Kompostni hlevi alternativa trenutnim sistemom

Glavni cilj ostaja povečevanje mlečnosti pri molznicah

VABILO: Strokovna predavanja “Izzivi za slovenske kmetije do leta 2030”

Vabimo Vas na strokovna predavanja, na temo “Izzivi za slovenske kmetije do leta 2030”, ki bodo tokrat potekala v virtualni obliki preko Zoom-a in sicer:

  • v ponedeljek 1. marca 2021 od 20:00 do 22:00 ure
  • v ponedeljek 8. marca 2021 od 20:00 do 22:00 ure

Strokovna predavanja bodo izvedli študenje Biotehniške fakultete v sodelovanju z njihovimi mentorji in mladi raziskovalci Oddelka za zootehniko.
Dostop do celotnega vabila z Zoom povezavami najdete s klikom na spodnji gumb, prav tako pa na prvi strani naše spletne strani najdete Zoom povezave za določen dan.

Scroll to top