Novice

Strokovna ekskurzija v Južno Ameriko

ARGENTINA, URUGVAJ, ČILE, BRAZILIJA, PARAGVAJ

Od Buenos Aires preko argentinske pampe do Andov. Od ledenikov Patagonije do tropskega sveta slovitih slapov Iguasu.

januar / februar 2024

CENA: 4.500 evrov (najmanj 25 potnikov);

VKLJUČUJE: mednarodni letalski prevoz in notranje polete (Bariloče-Buenos Aires-Iguasu-Buenos Aires), letališke pristojbine, prevoz do letališča in nazaj, namestitev v hotelih 3*** in 4****, polpenzione po programu (razen 13. in 15. dneva), avtobusne in vse druge prevoze, vstopnine in oglede s slovenskim vodnikom, nezgodno zavarovanje;

OBVEZNA DOPLAČILA: notranje letališke takse na letališčih;

DOPLAČILA PO ŽELJI: enoposteljna soba 450€, predstava tanga cca 50€, napitnine 60€;

PLAČILNI POGOJI: 30% akontacije ob prijavi, ostalo lahko na obroke.

Prijave za strokovno ekskurzijo so možne na sedežu Društva rejcev govedi črnobele pasme – tel: 041/546-484 ali po e-mailu: marija.klopcic@bf.uni-lj.si. 

Vljudno vabljeni!

IZOBRAŽEVANJE: MEDNARODNO strokovno usposabljanje na temo »KOREKCIJA PARKLJEV«

Priznana rejska organizacija Društvo rejcev govedi črno-bele pasme bo tudi letos organizirala strokovno usposabljanje s praktičnim prikazom na temo »KOREKCIJA PARKLJEV«, ki jo bo izvedel mednarodno priznani strokovnjak,  go. Robert Pesenhofer (veterinar) iz Avstrije.

To strokovno usposabljanje bo potekalo v četrtek  12. oktobra in v petek 13. oktobra 2023 v okolici Ljubljane ali Kranja (odvisno od prijav)

Izobraževanje bo potekalo v dopoldanskem času v predavalnici (teoretični del), v popoldanskem času pa na kmetiji s praktičnim delom korekcije parkljev (zaklanih in živih živali). Število tečajnikov je omejeno.

Za prevod na tem izobraževanju bo poskrbela gospa Marta Ročnik!

Več o programu strokovnega izobraževanja si preberite SPODAJ!

Cena tega izobraževanja znaša 300 Euro (z DDV).

Prijave zbiramo na sedežu društva do ponedeljka 9. oktobra 2023 oz. do zasedbe mest!

Prijavite se lahko po elektronski pošti (Marija.Klopcic@bf.uni-lj.si) ali po telefonu (01 3203 855 / 041 546 484)

VLJUDNO VABLJENI!

STROKOVNA EKSKURZIJA: Severna Španija in Camino

Društvo rejcev govedi črnobele pasme organizira strokovno ekskurzijo po severni Španiji in po znani romarski poti Camino. Prijave za strokovno ekskurzijo so možne na sedežu Društva rejcev govedi črnobele pasme – tel: 041/546-484 ali po e-mailu: marija.klopcic@bf.uni-lj.si. Rok za prijavo je 30.06.2023! Več o programu strokovne ekskurzije si preberite SPODAJ!

IZOBRAŽEVANJE: Strokovna korekcija parkljev pri kravah molznicah

V tem tednu (8. in 9. julija 2021) je na Oddelku za zootehniko Biotehniške fakultete in na kmetiji Hočevar Janeza potekalo izobraževanje na temo »Strokovna korekcija parkljev pri kravah molznicah« v izvedbi mednarodno priznanega strokovnjaka, veterinarja, gospoda Roberta Pesenhoferja iz Avstrije in gospe Marte Ročnik, ki je poskrbela za tolmačenje.

Organizator tega izobraževanja je bila priznana rejska organizacija za črno-belo pasmo – to je Društvo rejcev govedi črno-bele pasme.

Tega izobraževanja se je udeležilo 18 rejcev krav molznic, študentov, veterinarjev in kmetijskih svetovalcev iz Slovenije.

Vse, ki bi si radi izboljšali znanje s področja korekcije parkljev v čredah krav molznic, VABIMO da se udeležite teoretičnega in praktičnega dvodnevnega izobraževanja na to temo v januarju in februarju 2022. Predavatelj bo gospod Robert Pesenhofer iz Avstrije! Prijave zbiramo na sedežu Društva rejcev govedi črnobele pasme (041/546-484)!

STROKOVNA EKSKURZIJA: Severna Španija in Camino

Društvo rejcev govedi črnobele pasme organizira strokovno ekskurzijo po severni Španiji in po znani romarski poti Camino. Prijave za strokovno ekskurzijo so možne na sedežu Društva rejcev govedi črnobele pasme – tel: 041/546-484 ali po e-mailu: marija.klopcic@bf.uni-lj.si. Rok za prijavo je 11.07.2021! Več o programu strokovne ekskurzije si preberite SPODAJ!

KMETIJA ROZMAN (Povzeto po Kmečkem glasu)

Kmečki glas predstavlja Kmetijo Rozman iz Zadrage pri Naklu, kjer po podatkih kontrole mlečnosti dosegajo najvišjo mlečnost v Sloveniji.

V letu 2020 so s čredo črno-belih krav molznic dosegli povprečje 13.468 kg mleka na kravo v standardni laktaciji, kar je hkrati tudi najvišja povprečna mlečnost dosežena v Sloveniji.

In kako jim uspeva dosegati tako visoko mlečnost? “Za visoko mlečnost so zelo pomembni zdravje in dobro počutje živali, vrhunska genetika in prehrana ter primerno bivalno okolje,” povesta gospodar kmetije Matjaž Rozman in njegov sin Rok, bodoči prevzemnik. Rokova žena Petra, ki skrbi za pregled črede in odbiro pa doda, da krave osemenujejo s semenom domačih testiranih in mladih bikov ter semenom tujih kanadskih in ameriških bikov, v čredi pa imajo tudi osem potencialnih in potrjenih bikovskih mater. Sodelujejo v projektu za genomsko selekcijo, zato so tudi vse živali genotipizirali, s čimer bodo v prihodnje dosegli hitrejši napredek. Oprema v hlevu je osnovna, brez dodatne tehnike je tudi molzišče ribja kost (2×4), saj za veliko mlečnost pri majhnih čredah namreč ob odlični oskrbi krav, ne potrebuješ najsodobnejše tehnologije, pove Rok. Krave so na sistemu globokih ležišč, za nastilj pa uporabljajo bukovo žagovino. “Visoka mlečnost ne pomeni nujno več težav v reji, jaz menim, da je ravno obratno. Če je krava primerno oskrbljena in ima na voljo primeren bivalni prostor, je težav manj, s tem pa je večja tudi prireja mleka,” pove Rok.

Ne spreglejte prenovljenega spletnega portala KMEČKI GLAS s svežo vsebino dogodkov in novic iz sveta kmetijstva doma in po svetu. https://kmeckiglas.com/​​​​​​ VABLJENI K BRANJU! Kmečki glas – vaš pomočnik pri kmetovanju!

Reportaža – Izzivi za slovenske kmetije do leta 2030

Do reportaže iz strokovnega izobraževanja “Izivi za slovenske kmetije do leta 2030“, ki je bila objavljena v dveh delih v Kmečkem Glasu lahko dostopate na spodnjih povezavah:

Kompostni hlevi alternativa trenutnim sistemom

Glavni cilj ostaja povečevanje mlečnosti pri molznicah

VABILO: Strokovna predavanja “Izzivi za slovenske kmetije do leta 2030”

Vabimo Vas na strokovna predavanja, na temo “Izzivi za slovenske kmetije do leta 2030”, ki bodo tokrat potekala v virtualni obliki preko Zoom-a in sicer:

  • v ponedeljek 1. marca 2021 od 20:00 do 22:00 ure
  • v ponedeljek 8. marca 2021 od 20:00 do 22:00 ure

Strokovna predavanja bodo izvedli študenje Biotehniške fakultete v sodelovanju z njihovimi mentorji in mladi raziskovalci Oddelka za zootehniko.
Dostop do celotnega vabila z Zoom povezavami najdete s klikom na spodnji gumb, prav tako pa na prvi strani naše spletne strani najdete Zoom povezave za določen dan.

Scroll to top